You are here: HomeAUTOGENI TRENING

AUTOGENI TRENING

autogen1

Da li želite da unapredite svoje psiho-fizičko zdravlje? Da li se budite svakog jutra umorni i nespremni za poteškoće koje nosi svakodnevnica? Osećate napetost i nervozu, konstantne glavobolje ili bolove u želucu?

Da li ste čuli za autogeni trening?

Autogeni trening je savremena tehnika savladavanja stresa i svih njegovih stetnih uticaja koji narušavaju vaše psiho-fizičko zdravlje. Osnivač ovog sistema vežbanja je Johan Hajnrih Šulc, psihijatar iz Nemačke, koji je, izučavajući tehnike vežbanja disanja koje iznedrila joga i osnovne vežbe za postizanje telesne smirenosti, došao na ideju da kombinuje ove vežbe sa određenim postupcima iz oblasti hipnoze u nadi da će postići maksimalan učinak na suzbijanje napetosti i nervoze, a time doprineti i poboljšanju rada čitavog organizma.

Ovaj način lečenja stresa i postizanja celokupne opuštenosti organizma godinama unazad daje visoke rezultate. Treninzi nisu predviđeni samo u terapijske svrhe, već se preporučuju i potpuno zdravim ljudima. Rezultati pokazuju da praktikovanje ove vrste treninga povećava koncentraciju, umanjuje umor i nesanicu, doprinosi opštoj spremnosti organizma na sve vrste stresnih situacija, koje vas okružuju. Ukoliko imate strah od javnog nastupa ili određenu tremu prilikom polaganja ispita, razgovora sa nadređenima ili bilo koju drugu nelagodnost u komunikaciji, koja vas sprečava da iskažete svoj maksimum, ovi treninzi vam mogu pomoći da taj stah prevaziđete.

Kako autogeni trening utiče na nas?

Ova tehnika opuštanja je korisna kako u lečenju, tako i u prevenciji mnogih bolesti. Uz pomoć standardnih vežbi i autosugestije telo postaje opuštenije i spremnije da se regeneriše. Nakon dobro savladanih osnovnih vežbi, metodom sažimanja skraćuje se vreme trajanja autogenog treninga na svega nekoliko minuta, što ga čini veoma pogodnim za primenu u naj različitijim situacijama i mestima. Kada pomislite koliko vremena dnevno trošite na različite aktivnosti, koje nemaju nikakav ili čak loš uticaj na vaše zdravlje, razmislite i o tome koliko ulažete dnevno u svoje zdravlje i duševni mir. Prisetite se samo koliko puta ste naišli na mentalnu blokadu i koliko puta je ona direktno uticala na to da ne iskažete svoj pun potencijal, kreativnost ili emocije.

Osnovni cilj autogenog treninga jeste da, uz pomoć vežbi, naučimo da sami svakodnevno savladavamo stresne situacije i održavamo opuštenost i stabilnost celog bića. Udahnuti život punim plućima, ojačati svest o sopstvenim vrednostima i mogućnostima, stabilizovati samopouzdanje i kontrolisati emocije - sve to, a i mnogo više, vam nudi autogeni trening.

Šta obuhvata tretman autogenog treninga?

Autogeni trening započinje opažanjem osećaja za vreme i opuštenosti. Kada je čovek svestan svojih osećanja, kada ume da prepozna problem, lakše će se i uhvatiti u koštac sa njima, a samim tim i naći način da se sa njima i izbori, zar ne? Iz tog razloga, program autogenog treninga podrazumeva i pripreme za vežbanje, koje podrazumevaju oslobađanje od emotivnih naboja uzrokovanih nekim drugim situacijama, koje blokiraju um da se koncentriše na predmet vežbanja. Dakle, priprema omogućava da se zauzime položaj za vežbanje i da se pažnja usmeri na sadržaj vežbanja. To znači da se pažnja usmerava na jednostavne sadržaje. Nakon pripreme slede vežbe preko kojih učimo kako da se oslobodimo svih spoljnih uticaja koji nadražuju naša čula, a nakon toga, i nekoliko novih tehnika opuštanja uz teorijski prikaz koji prati svaku vežbu. Pošto je dugogodišnje iskustvo pokazalo da grupni treninzi daju značajnije bolje rezultate, svakako se preporučuje ovakav način rada. Međutim, ne isključuje se mogućnost individualnog ili porodičnog tretmana.

Često pitanje polaznika je da li su sposobni da vežbe izvedu na pravi način i koliko dugo moraju da „treniraju“ da bi postigni potpuno stanje opuštenosti u svakoj prilici. Istraživanja su pokazala da je optimalan broj susreta od 10 do 12 treninga da bi se savladalo samostalno vežbanje. Kada jednom ovladate tehnikama i savladate vežbe, moći ćete da ih primenite u različitim situacijama: na poslu, u školi, tokom razgovora... Svako stresno okruženje ili nervoza se, uz pomoć ovih vežbi, mogu suzbiti, i to u bio koje vreme i na bilo kom mestu.

ms-yoga

Uticaj treninga na fizičko zdravlje

Dosadašnja istraživanja su pokazala i da ova vrsta tretmana ima veliki učinak u lečenju psihosomatskih poremećaja, naročito u domenu anksioznosti, panike i fobija, ali i kod psihološke pripreme sportista za nove izazove. Ako se bavite sportom, već i sami sigurno znate koliko je disanje bitno za bilo koji aspekt fizičke aktivnosti, od trčanja, preko skakanja, dizanja tegova... Pravilno disanje upravo dovodi do toga da se krvni pritisak spusti, a broj otkucaja smanji, pa je onda i napor manji pri izvođenju sportskih aktivnosti. Osim toga, autogeni trening se pokazao kao odličan tretman pri lečenju migrena, problema sa tiroidnom žlezdom, multipleks skleroze, bolesti zavisnosti i mnogih drugih. Pri samoj normalizaciji disanja, određeni problemi kardiovaskularne prirode nestaju, konketno normalizacija krvnog pritiska i pulsa. Takođe, treninzi povoljno utiču na lakše podnošenje hladnoće, a samim tim se uspostavlja i bolja cirkulacija. Pored toga, veoma povljno utiče i na probleme sa spavanjem, a svi smo svesni toga da je zdrav san pola zdravlja, složićete se?

Poboljšanje intelektualnih sposobnosti i koncentracije

Poznata latinska poslovica kaže: „Mens sana in corpore sano“, kod nas poznata kao:“U zdravom telu zdrav duh“. Kao što vidimo, već su Stari Latini uviđali da normalan razvoj pojedinca zahteva simbiozu psihičkog i fizičkog stanja i da između njih postiju uzročno-posledična veza. Kroz oslobađanje od svih emotivnih nadražaja koji dele našu pažnju, metodom relaksacije, koncentracija je izoštrenija, a um pročišćen od nepotrebnih uticaja. U ovom smislu, autogeni treninzi imaju veliki uticaj na poboljšanje efikasnosti, kako na poslu, tako i pri učenju. Otklanjanje treme i mentalnih barijera, koje direktno utiču na rad, u mnogome poboljšavaju način života, doprinose poboljšanju slike o samom sebi, evidentan je rast samopouzdanja i rezultati u svim sferama života su zadovoljavajući.

Kako će vam autigeni trening promeniti život

Najvažnije kod autogenog treninga jeste to da kada se jednom usavrši, on postaje trajno oruđe u borbi protiv stresa i mnogih uzročnika nelgodnosti. Primenljiv je na svaki aspekt života i predviđen za različite uzraste.

Iz svih navedenih razloga, a i mnogih drugih, autogeni trening predstavlja savršeni način borbe sa svakodnevnim problemima koje nam nameće brz i stresan način života. Savremeno doba zahteva neredovnu ishranu, kratke odmore i malo vremena koje se može posvetiti opuštanju i dovođenju organizma i uma u prirodni balanas. Sve u prirodi teži savršenoj ravnoteži, pa tako i čovek. Naizgled sitna stvar koju možemo sebi priuštiti, u stvari je dugoročno ulaganje u pshihofizičko zdavlje. Dug vek života je nešto čemu svi težimo, a samo nekolicina zapravo čini da ostvari ovaj prirodni nagon koji smo nasledili od naših predaka. Pored dugovečnosti, koja je važna, razum i duša koji su nama ljudima podareni takođe teže zadovoljstvu i sreći. Za svakog pojedinca sreća ima drugačije značenje, ali jedna stvar koja je zajednička svima nama je zdravlje. Preduslov za osvarenje svih životnih ciljeva i želja jeste zdravlje. Ako svakoga dana ulažete u sebe i svoje psihičko i fizičko zdravlje, sav trud i predanost biće nagrađeni.

Ako osećate da vas okolina i pritisak na poslu, školi, komunikaciji sa dugima guši; ako osećate nelagodnost pri javnom nastupu; ako vas nervoza savladava pri obavljanju bilo kojih obaveza; ako sve to utiče i na vaše fizičko zdravlje, pa morate da pijete lekove za srce, pritisak, želudac, migrenu ili smirenje – pravo vreme je da se zapitate gde grešite i kako da rešite to neprirodno stanje, koje teži da uruši čitav organizam. Vreme je da se zamislite i počnete da radite nešto povodom toga. Naša tela su osmišljena tako da se budu spremna da se izbore sa različitim poteškoćama, kako fizičkim, tako i psihičkim. Međutim, i ona su podložna uticaju vremena i načina života, kao i sve u prirodi. Zato je naša dužnost da ovladamo tehnikama i znanjem koje će naše telo i duh održavati svežijim i vitalnijim što duže. Ne dozvolite da vam nervoza i napetost crpe energiju koju možete preusmeriti na aktivnosti koje vas usrećuju, pažnju koju možete usmeriti na svoju porodicu, partnera ili prijatelje. I najvažnije od svega – ne dozvolite sebi da posumnjate u sopstvene mogućnosti. Sačuvajte čaroliju u životu bez opterećivanja i unapredite psihičko i fizičko zdravlje.

Vreme je da mislite na sebe. Vreme je da volite sebe. Vreme je da poslušate svoje telo.

 

 

 

ZAKAŽITE VAŠ TERMIN NA

 

BROJ TELEFONA +381 60 021 2800

 

ILI MI PIŠITE NA MEJL  info@ pecu. rs 

 

 

Go to top