Vi ste ovde: PočetakSeminari životnih veštinaKako izgraditi samopouzdanje

Kako izgraditi samopouzdanje

Samopouzdanje je doživljaj lične vrednosti, percepcija lične samoefikasnosti, uverenje o sopstvenoj sposobnosti da se izvrši neka akcija. To je mogućnost kontrole nad sopstvenim emocijama. To je ukupna slika o sebi. 
Développez-votre-potentiel

Samopouzdanje gradimo tokom celog života, gradimo ga kroz iskustvo sa drugim ljudima, upijamo povratne informacije koje dobijamo od njih i na taj način gradimo sliku o sebi kao pojedincu i učesniku u društvu. Iskustva koje stičemo u ranom detinjstvu imaju kasniji uticaj na svaki aspekt našeg života. Tako je i sa samopouzdanjem. U predškolskom i ranom školskom periodu, samopouzdanje je određeno roditeljskim postupcima i njihovim stavovima, odnosom učitelja i vršnjaka nakon uspeha ili neuspeha. Stvara se unutrašnji glas koji će konstantno ponavljati određene poruke. Ukoliko roditelji pružaju podršku, ohrabruju i hvale dete zbog uspeha i adekvatno reaguju na njegove neuspehe u raznim aktivnostima, razviće se samopouzdanje. Kod osoba kod kojih je samopouzdanje zdravo, unutrašnji glas će slati pozitivne poruke i ohrabrujuće signale. Ovakve osobe imaju realnu sliku o sebi i svojim mogućnostima. Odlično poznaju sebe i svoje kvalitete. Ovakve osobe prihvataju svoje mane i vrline. U tom smislu, vrlo su svesni svojih mogućnosti, ali i ograničenja. 

Samopouzdanje se lako prepozna. Samopouzdane osobe veruju u sebe, veruju u svoje odluke, lakše i donose odluke, prihvataju da budu vođe u većim projektima, u kojima učestvuje više ljudi. Stiče se utisak da osobe sa zdravim samopouzdanjem imaju osećaj kontrole u svojim životima. To samopouzdanje se ogleda u činjenici da i pri neuspehu, samopouzdane osobe ne odustaju. Ako njihova očekivanja nisu nisu ispunjena, oni razmišljaju pozitivno i nikada ne dovode u pitanje svoju efikasnost i vrednost. Ovakve osobe vide sebe kao vredne, bez obzira na povremene neuspehe.
 
Samopouzdanje u velikoj meri utiče na društveni status. Okolina pozitivno reaguje na samopouzdanje, ovakve osobe imaju dosta prijatelja i od okoline dobijaju povratnu informaciju koja im pomaže da to svoje samopouzdanje i nadograde i da gaje lepu sliku o sebi kao uspešnoj osobi u svim aspektima života.
confident-workplace

S druge strane, kod osoba kod kojih je unutrašnji glas uvek kritički, kažnjavajući, kod osoba kod kojih je samopouzdanje nisko, stalno se dovode u pitanje sva dostignuća i ispravnost namera koja ta osoba ima. Nisko samopouzdanje uzrokuje da osoba nikad nije sigurna u svoje odluke. Osoba sa niskim samopouzdanjem uvek zavisi od mišljenja drugih ljudi, neodlučna je i to dovodi do opsesivnog oslanjanja na druge. Ovakva osoba stalno traži odobravanje okoline za sve odluke. To dovodi do toga da osobe sa niskim samopouzdanjem stiču lošu sliku o sebi, sklonije su stresu, često su anksiozne i emotivno nestabilne. Osobe sa lošom slikom o sebi su, takođe, sklonije i depresiji, imaju otežane društvene odnose, nesigurne su i stalno strahuju od neuspeha. Ovakve osobe obično su odrastale u roditeljskom okruženju koje je pokušavalo na sve načine da zaštiti dete od frustracija i razočaranja koje prate povremene neuspehe. Na taj način je dete gubilo motivaciju da ulaže napor pri rešavanju teških zadataka i savladava prepreke. Postizanje uspeha, uprkos poteškoćama, u detetu, a i kod odraslog čoveka razvija osećanje da je uspešna i vredna osoba. 

Imati samopouzdanje znači verovati u sebe i svoje sposobnosti. To je preduslov za postizanje cilja. Samopouzdanje u nama izaziva osećaj sigurnosti i spremnosti za dostizanje novih ciljeva. 

Istraživanja pokazuju da se promene ličnosti mogu ostvariti i u zrelim godinama. Mnogo je onih koji nisu razvili navike, mišljenje i osećanja koja vode ka snažnom osećaju samopouzdanja. Seminar “kako izgraditi samopouzdanje” Vam nudi moćna i efikasna rešenja koja će razviti kod Vas snažan osećaj samopouzdanja i samoefikasnosti, a onda i osećaj visokog samopoštovanja. Na seminaru biće Vam predstavljene odlične metode koje će povećati sigurnost i stabilnost samopouzdanja, i umanjiti ili neutralisati osećaj nesigurnosti i starha. 

Obezbediće Vam bolju sliku o sebi i iz korena promeniti pogled na težinu životnih problema. Naučićete da su Vaše sposobnosti itekako moćne i da je sa verom u sebe čovek sposoban da gradi svoj život onako kako želi, u mogućnosti je da prilagođava svet svom senzibilitetu i svojim potrebama, i da pri tom bude veoma uspešan i zadovoljan sobom. Volećete sebe i bićete zadovoljni svojim učešćem u društvu. Vaša neodlučnost i zavisnost od tuđih mišljenja će nestati, a zameniće je siguran i odlučan stav, bolja komunikacija, smirenost i zadovoljstvo.

Društveni odnosi će se poboljšati, a sa njima i povećati broj istomišljenika, ali i ljudi sa različitim stavovima, pa ćete kroz interakciju sa različitim mišljenjima biti u mogućnosti da nadogradite svoja iskustva, da naučite da argumentujete svoje stavove, i da poštujete sebe kao društveno biće. 

Potreba za samopouzdanjem je očigledna u svim sferama Vašeg života. Da biste iz korena promenili svoj život, na bolje naravno, nije potrebno da iz korena promenite i sebe. Dovoljno je da steknete određene veštine i znanja, koje će Vam omogućiti da potpuno drugačije pristupate potencijalnim prilikama u životu, kao i da sami sebi stvarate dobre prilike.
Go to top